SSC CGL General Awareness Questions Quiz 9 : For SSC CGL, CHSL, CPO, MTS and Other Competitive Exams

Want to Practice For General Awareness Questions ?? if yes, then you are at right place. As you know the best way to prepare for competitive exams is by regular practice with full dedication. From our Quiz questions you can understand the latest pattern of  government exams. Our practice sets are fully based on latest pattern of Staff selection commission (SSC) exams.

These practice sets/mock tests/question sets are mixture of various subjects like Geography, History, Indian Polity, Economics, General Science (Biology, Physics, Chemistry), Science and Technology, Art and Culture, Sports and Environment, which are asked in SSC exams.

Our Practice tests/Quizzes/Mock tests are Useful for All Staff selection commission (SSC) exams : SSC CGL, CHSL (10+2), CPI (SI), MTS, Delhi Police, Constable exam etc.

Q 1. Drinking soda is
(a) (I) Alkaline
(b)  Acidic
(c)  Neutral
(d) Oxidant

Q 2. Which of the following circuit is used as Memory device in computers ?
(a) Rectifier
(b) Flip Flop
(c) Comparator
(d) Attenuator

Q 3. The asteroids revolve found the Sun In between :
(a) Earth and Mars
(b) Mars and Jupiter
(c) Jupiter and Saturn
(d) Saturn and Uranus

Q 4. Radioimmunoassay (RIA) is a therapy used
(a) to cure lung cancer
(b) to cure AIDS
(c) to cure fractures in bones
(d) to detect antibodies and hormones present in the blood samples

Q 5. What happens to a person who receives the wrong type of blood?
(a) All the arteries constrict
(b) All the arteries dialates
(c) The RBCs agglutinate
(d) The spleen and lymphnodes deteriorate

Q 6. Which one of the following metals does not react with water to produce Hydrogen ?
(a) Potassium
(b) Cadmium
(c) Sodium
(d) Lithium

Q 7. Gelatin is mostly used in making icecreams in order to
(a) prevent making a colloid
(b) stabilise the colloid and prevent crystallisation
(c) stabilise mixture
(d) enrich the aroma

Q 8. What MSDOS command is used to create a subdirectory ?
(a) DIRMK
(b) AKDIR
(c) CHDIR
(d) RMDIR

Q 9. Mirage is an example of
(a) refraction of light only
(b) total internal reflection of light only
(c) refraction and total internal reflection of light
(d) dispersion of light only

Q 10. How are legislative excesses of Parliament Assemblies checked?
(a) Intervention from President Governor
(b) No Confidence motions
(c) Judicial review
(d) General elections

Solution : 1. (b) 2. (b) 3. (b) 4. (d) 5. (c) 6. (b) 7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (c)

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *