SSC CGL General Awareness Questions Quiz 8 : For SSC CGL, CHSL, CPO, MTS and Other Competitive Exams

Want to Practice For General Awareness Questions ?? if yes, then you are at right place. As you know the best way to prepare for competitive exams is by regular practice with full dedication. From our Quiz questions you can understand the latest pattern of  government exams. Our practice sets are fully based on latest pattern of Staff selection commission (SSC) exams.

These practice sets/mock tests/question sets are mixture of various subjects like Geography, History, Indian Polity, Economics, General Science (Biology, Physics, Chemistry), Science and Technology, Art and Culture, Sports and Environment, which are asked in SSC exams.

Our Practice tests/Quizzes/Mock tests are Useful for All Staff selection commission (SSC) exams : SSC CGL, CHSL (10+2), CPI (SI), MTS, Delhi Police, Constable exam etc.

Q 1. Which one of the natural regions is known as the Bread Basket of the world?
(a) the steppe region
(b) the Mediterranean region
(c) the monsoon region
(d) the equatorial region.

Q 2. When did Alexander invade India?
(a) 298 BC
(b) 303 BC
(c) 302 BC
(d) 327 BC

Q 3. Which is the effect of antigen in an ill person ?
(a) It increases the production of W.B.C.
(b) It increases the production of antibiotics
(c) It increases the production of anti-serum against bacteria
(d) It prevents the growth of bacteria

Q 4. Darwin finches refer to a group of
(a) Fishes
(b) Lizards
(c) Birds
(d) Amphibians

Q 5. Which of the following passes lies in the Sutlej valley ?
(a) Nathu La
(b) Jelep La
(c) Shipki La
(d) Sherabathanga

Q 6. The area with annual rainfall less than 50 cm In a year is
(a) Meghalaya
(b) Leh in Kashmir
(c) Coromandel coast
(d) Konkan coast

Q 7. Epigraphy means
(a) The study of coins
(b) The study of inscriptions
(c) The study of epics
(d) The study of geography

Q 8. The decimal system of Indian currency was started in
(a) 1950
(b) 1955
(c) 1957
(d) 1960

Q 9. Who among the following developed the technology of underground nuclear explosion ?
(a) Dr. Horn J. Bhabha
(b) Dr. Vikram Sarabhai
(c) Dr. Raja Ramanna
(d) Dr. P. K. Iyengar

Q 10. What is the name of that system which uses radioactivity to decide the period of materials of pre histone period ?
(a) Radium dating
(b) Uranium dating
(c) Carbon dating
(d) Deuterium dating

Solution : 1. (a) 2. (d) 3. (b) 4. (c) 5. (c) 6. (b) 7. (b) 8. (c) 9. (a) 10. (c)

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *