SSC CGL General Awareness Questions Quiz 7 : For SSC CGL, CHSL, CPO, MTS and Other Competitive Exams

SSC CGL General Awareness Quiz 7

Want to Practice For General Awareness Questions ?? if yes, then you are at right place. As you know the best way to prepare for competitive exams is by regular practice with full dedication. From our Quiz questions set you can understand the latest pattern of  government exams. Our practice sets are fully based on latest pattern of Staff selection commission (SSC) exams.

These practice sets/mock tests/questions set are mixture of various subjects like Geography, History, Indian Polity, Economics, General Science (Biology, Physics, Chemistry), Science and Technology, Art and Culture, Sports and Environment.

Our Practice tests/Quizzes Useful for All Staff selection commission (SSC) exams : SSC CGL, CHSL (10+2), CPI (SI), MTS, Delhi Police, Constable exam etc.

Q 1. A concave lens always forms an image which is
(a) real and erect
(b) virtual and erect
(c) real and inverted
(d) virtual and inverted

Q 2. Which of the following alloy is used In making magnet ?
(a) Duralumin
(b) Stainless steel
(c) Elniko
(d) Magnesium

Q 3. The important ore of aluminium is
(a) bauxite
(b) cryolite
(c) fluorspar
(d) haematite

Q 4. The rate at which scanning is repeated in a CRT is called :
(a) refresh rate
(b) resolution
(c) pitch
(d) bandwidth

Q 5. If the radius of blood vessels of a person decreases his/her blood pressure will
(a) increase
(b) decrease
(c)remain unaffected
(d)increase for males and decrease for females

Q 6. The chemical used in embalming biological materials is
(a) formaldehyde in water
(b) formaldehyde in methanol
(c) ethyleneglycol
(d) gaseous formaldehyde

Q 7. The process of covering water pipes made of Iron with Zinc layer to prevent corrosion is called :
(a) Zinc plating
(b) Alloy formation
(c) Vulcanization
(d) Galvanization

Q 8. Negative feedback in amplifiers
(a) increases bandwidth and decreases noise
(b) decreases bandwidth and decreases noise
(c) increases bandwidth and increases noise
(d) decreases bandwidth and increases noise

Q 9. Partial hydrogenation of a fat or an oil does which of the following?
(a) Produces fatty acid salts
(b) Decreases the degree of fatty acid un-saturation
(c) Decreases the melting point
(d) Increases the number of fatty acid residues present

Q 10. The IUCN lists the dugong as a species especially vulnerable to extinction because of:
1. Long life span of 70 years or more, and slow rate of reproduction.
2. Hunting
3. Habitat degradation
4. Fishing related fatalities
The correct response is:
(a) 1 2 3 4
(b)1 only
(c) 1,2,3
(d)2,3,4

Solution : 1. (b) 2. (c) 3. (a) 4. (a) 5. (a) 6. (a) 7. (d) 8. (a) 9. (b) 10. (a)

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *