SSC CGL General Awareness Questions Quiz 6 : For SSC CGL, CHSL, CPO, MTS and Other Competitive Exams

SSC CGL General Awareness Quiz 6

Want to Practice For General Awareness Questions ?? if yes, then you are at right place. As you know the best way to prepare for competitive exams is by regular practice with full dedication. From our Quiz questions set you can understand the latest pattern of  government exams. Our practice sets are fully based on latest pattern of Staff selection commission (SSC) exams.

These practice sets/mock tests/questions set are mixture of various subjects like Geography, History, Indian Polity, Economics, General Science (Biology, Physics, Chemistry), Science and Technology, Art and Culture, Sports and Environment.

Our Practice tests/Quizzes Useful for All Staff selection commission (SSC) exams : SSC CGL, CHSL (10+2), CPI (SI), MTS, Delhi Police, Constable exam etc.

Q 1. The children’s population (below 18 years) is as high as 41% of the total population in India. The Integrated Child Development Programme does not seek to fulfill one of the following for the children:
(a) nutritional food
(b) health care
(c) over-all child development
(d) primary education

Q 2. The term abyssal refers to
(a) innermost part of the earth
(b) the deeper parts of the oceans
(c) organisms found in the shallow water zones of the seas
(d) raised parts of the deep sea floor

Q 3. The features characteristic of Hinduism as we understand now had developed by the time of the
(a) Nandas
(b) Mauryas
(c) guptas
(d) Satavahanas

Q 4. Consider the following statements
1. The state encouraged the territorial spread of Brahmans and the religious insti tutions because it was deemed to be an act of merit
2.The state encouraged it because the state society had to but through the barrier of disparate Social norms if it were to spread horizontally.
Which of the statements given above is correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Q 5. Hashish is obtained from a plant. From which part of the plant is it obtained ?
(a) Leaves
(b) Stem
(c) Exudate from leaves and female inflorescences.
(d) Exudate from stem and male inflorescences.

Q 6. Scientific study of birds is known as
(a) Limnology
(b) Herpetology
(c) Malacology
(d) Ornithology

Q 7. Which of the following statements is correct?
(a) Mahadeo hills are in the west of Maikala hills.
(b) Mahadeo hills are the part of Karnataka Plateau.
(c) Mahadeo hills are in the east of Chhotahagpur Plateau
(d) Mahadeo hills are the part of Aravalli ranges.

Q 8. Muslim League Was founded in the year
(a) 1900
(b) 1905
(c) 1906
(d) 1902

Q 9. The preparation of National Income Estimates is the responsibility of the
(a) Planning Commission
(b) National Development Council
(c) National Sample Survey Organisation
(d) Central Statistical Organisation

Q 10. Cryogenics is a science dealing with
(a) high temperatures
(b) low temperatures
(c) friction and wear
(d) growth of crystals

Solution : 1. (d) 2. (b) 3. (c) 4. (b) 5. (c) 6. (d) 7. (a) 8. (c) 9. (d) 10. (b)

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *