SSC CGL General Awareness Questions Quiz 5 : For SSC CGL, CHSL, CPO, MTS and Other Competitive Exams

SSC CGL General Awareness Quiz 5

Want to Practice For General Awareness Questions ?? if yes, then you are at right place. As you know the best way to prepare for competitive exams is by regular practice with full dedication. From our Quiz questions set you can understand the latest pattern of  government exams. Our practice sets are fully based on latest pattern of Staff selection commission (SSC) exams.

These practice sets/mock tests/questions set are mixture of various subjects like Geography, History, Indian Polity, Economics, General Science (Biology, Physics, Chemistry), Science and Technology, Art and Culture, Sports and Environment.

Our Practice tests/Quizzes Useful for All Staff selection commission (SSC) exams : SSC CGL, CHSL (10+2), CPI (SI), MTS, Delhi Police, Constable exam etc.

Q 1. Which of the following three languages were included in the Eighth Schedule of the Constitution by the 71st Amendment?
1. Konkani
2. Dogri
3. Manipuri
4. Nepali
(a) 1,2 and 3
(b) 2, 3 and 4
(c) 1, 3, and 4
(d) 1, 2 and 4

Q 2. Which of the following features are formed by the action of waves?
(a) Beaches, stalactites, barrier bars, cirques.
(b) Barrier bars, cliffs, stacks, cirques
(c) Beaches, barkhans, stacks, cliffs
(d) Beaches, barrier bars, stacks, cliffs

Q 3. Purushasukta is found in the
(a)Bhagavad Gita
(b)Rigveda
(c) Manusmriti
(d)Atharva Veda

Q 4. The question of grant of land and its merits or demerits were debated for the first time in the
(a) legend of Vishwakarma Bhauvana
(b) legend of Sudasa and Vasistha
(c) legend of Vedigha Mathava
(d) none of the above

Q 5. The element which Is the most abundant In the human body is:
(a) Oxygen
(b) Carbon
(c) Iron
(d) Nitrogen

Q 6. Camel is a desert animal that can live without water for many days because
(a) it does not need water
(b) water is formed in the body due to oxidation of fat
(c) it has the water sac in the walls of the lumen of stomach
(d) All of the above

Q 7. The Zoji-La pass connects
(a) Srinagar and Leh
(b) Arunachal Pradesh and Tibet
(c) Chamba and spit
(d) Kalimpong and Lhasa

Q 8. Green Revolution was started in
(a)1960
(b) 1970
(c) 1980
(d) 1990

Q 9. Which of the following pairs is incorrect ?
(a) Babar vs. Sangram Singh
(b) Sher Shah vs. Humayun
(c) Chengiz Khan vs. Alauddin Khilji
(d) Akbar vs. Hemu

Q 10. Which of the following Indian banks became the first to touch a market capitalization of Rs.100000 Crore in India ?
(a) ICICI
(b) HDFC
(c)  SBI
(d) PNB

Solution : 1. (c) 2. (d) 3. (b) 4. (a) 5. (a) 6. (d) 7. (a) 8. (a) 9. (c) 10. (c)

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *