SSC CGL General Awareness Questions Quiz 3 : For SSC CGL, CHSL, CPO, MTS and Other Competitive Exams

SSC CGL General Awareness Quiz 3

Want to Practice For General Awareness Questions ?? if yes, then you are at right place. As you know the best way to prepare for competitive exams is by regular practice with full dedication. From our Quiz questions set you can understand the latest pattern of  government exams. Our practice sets are fully based on latest pattern of Staff selection commission (SSC) exams.

These practice sets/mock tests/questions set are mixture of various subjects like Geography, History, Indian Polity, Economics, General Science (Biology, Physics, Chemistry), Science and Technology, Art and Culture, Sports and Environment.

Our Practice tests/Quizzes Useful for All Staff selection commission (SSC) exams : SSC CGL, CHSL (10+2), CPI (SI), MTS, Delhi Police, Constable exam etc.

Q 1. Primitive man first learnt to
(a) make fire
(b) tame animals
(c) make a wheel
(d) grow grain

Q 2. With reference to Prehistoric India, which of the following statements may not be true?
(a) It can be said that the Harappan people inherited the knowledge of wheat, barley and cot ton cultivation from the earlier inhabitants of Mehrgarh.
(b) Excavations at Belan Valley sites have helped us in determining the nature of the transition from food gathering to food producing stage.
(c) The earliest crop cultivated in South India was millet.
(d) Excavations at Cachar hills have yielded no traces of Neolithic culture.

Q 3. The age Of trees is determined by its :
(a) girth
(b) height
(c) growth rings
(d) general appearance

Q 4. Eyes of potato are useful for
(a) Nutrition
(b) reproduction
(c) Reproduction
(d) Vegetative propagation

Q 5. The latitude passing through the northern most part of India is
(a) 35° N
(b) 36° N
(c) 37° N
(d) 38° N

Q 6. Which is the home of “Alphonso mango”?
(a)Ratnagiri
(b)Benares
(c)Malda
(d)Vijayawada

Q 7. The original founder of the Manuscripts and Editor of Kautilyas Athashastra was
(a) Srikanta Shastri
(b) Srinivasa Iyangar
(c) R. Shamashastri
(d) William Jones

Q 8. Why did the Government bail fee import of Terminator seeds?
(a) To contain a virus which can destroy local crops
(b) These seeds are injurious to human and animal health
(c) These seeds contain genetically engineered properties to prevent further multiplication
(d) These seeds multiply at very slow rates

Q 9. Which of the following is used in oven ?
(a) X-rays
(b) UV rays
(c) Microwaves
(d) Radio waves

Q 10. The reason for a swimming pool to appear less deep than the actual depth is
(a) refraction
(b) light scattering
(c) reflection
(d) interference

Solution : 1. (a) 2. (d) 3. (c) 4. (d) 5. (a) 6. (a) 7. (c) 8. (c) 9. (c) 10. (a)

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *