SSC CGL General Awareness Questions Quiz 2 : For SSC CGL, CHSL, CPO, MTS and Other Competitive Exams

SSC CGL General Awareness Quiz 2

Want to Practice For General Awareness Questions ?? if yes, then you are at right place. As you know the best way to prepare for competitive exams is by regular practice with full dedication. From our Quiz questions set you can understand the latest pattern of  government exams. Our practice sets are fully based on latest pattern of Staff selection commission (SSC) exams.

These practice sets/mock tests/questions set are mixture of various subjects like Geography, History, Indian Polity, Economics, General Science (Biology, Physics, Chemistry), Science and Technology, Art and Culture, Sports and Environment.

Our Practice tests/Quizzes Useful for All Staff selection commission (SSC) exams : SSC CGL, CHSL (10+2), CPI (SI), MTS, Delhi Police, Constable exam etc.

Q 1. Blood cancer is otherwise called as
(a) Anaemia
(b) Polycythemia
(c) Leucopenia
(d) Leukaemia

Q 2. Animals living in the three trunks are known as
(a) Arboreal
(b) Volant
(c)  Amphibious
(d) Aquatics

Q 3. Carbon monoxide is an inflammable gas. Which one of the following is also inflammable?
(a) Helium
(b) Nitrogen
(c) Oxygen
(d) Hydrogen

Q 4. The energy of the sun is mainly due to
(a) nuclear fission
(b) radioactivity
(c) heat
(d) nuclear fusion

Q 5. In Word Processing moving lexi from one place to another within a document is called as
(a) Clip Art
(b) Search and Replace
(c) Cut and Paste
(d) Block Operation

Q 6. Optical fibers are based on the phenomenon of
(a) Interference
(b) Dispersion
(c) Diffraction
(d) Total Internal Reflection

Q 7. Which of the following Sting Committees of Parliament has no MP from Rajya Sabha?
(a) Public Accounts Committee
(b) Estimates Committee
(c) Committee on Public Undertakings
(d) Committee on Government Assurances

Q 8. Consider the following statements :
1.Deep ice cores are studied to look into the climate changes in the past.
2.Ice layers of the Arctic region are especially rich in fossils that help construct the past climates.
Which of the above statements is/are true?
(a)1 only
(b) 2 only
(c)Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Q 9. Spinosad is a reduced risk insecticide which
(a) Does not bio-accumulate
(b) Volatilizes
(c) Persists in the environment
(d) Is highly toxic to humans

Q 10. Who declared, The only hope for India is from the masses. The upper classes are physically and morally dead?
(a) Gopal krishna Gokhale
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Mahatma Gandhi
(d) Swami Vivekanand

Solution : 1. (d) 2. (a) 3. (d) 4. (d) 5. (c) 6. (d) 7. (b) 8. (a) 9. (a) 10. (d)

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *