SSC CGL General Awareness Questions Quiz 10 : For SSC CGL, CHSL, CPO, MTS and Other Competitive Exams

Want to Practice For General Awareness Questions ?? if yes, then you are at right place. As you know the best way to prepare for competitive exams is by regular practice with full dedication. From our Quiz questions you can understand the latest pattern of  government exams. Our practice sets are fully based on latest pattern of Staff selection commission (SSC) exams.

These practice sets/mock tests/question sets are mixture of various subjects like Geography, History, Indian Polity, Economics, General Science (Biology, Physics, Chemistry), Science and Technology, Art and Culture, Sports and Environment, which are asked in SSC exams.

Our Practice tests/Quizzes/Mock tests are Useful for All Staff selection commission (SSC) exams : SSC CGL, CHSL (10+2), CPI (SI), MTS, Delhi Police, Constable exam etc.

Q 1. The Indian National Congress took a stand over the Montford Reforms at Delhi in 1918, which led the old moderate remnants (Sapru, Jayakar and Chintamani) to break away and form the
(a) Servants of Indian Society
(b) Swaraj Party
(c) National Liberal Association
(d) Liberal Union

Q 2. The Presiding officer of which House is not a member of that house?
(a) Lok Sabha
(b) rajya Sabha
(c) Legislative Assembly
(d) All

Q 3. Consider the following statements:
1. Rice is the dominant grain crop of India.
2. India is one of the leading exporters of rice.
Which of the above statements are true?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Q 4. Which were the earliest cereals grown by man?
(a) wheat and barley
(b) rice
(c) millets
(d) maize

Q 5. Which one of the following is not an important factor in the Mauryan decline:
(a) Increase in imperial expenditure.
(b) Weakening of state control.
(c) Inactivity of the army.
(d) Invasion by foreign powers.

Q 6. Kidney disease in man is caused by the pollutant :
(a) Cadmium
(b) Iron
(c) Cobalt
(d) Carbon

Q 7. Taenia sodium (Tape worm) lives as a parasite in
(a) Pig
(b) Abdomen of man/ woman
(c) Intestine of man/woman
(d) Liver of man/woman

Q 8. Nallamala hills are located in the state of
(a) Orissa
(b) Meghalaya
(c) Andhra Pradesh
(d) Gujarat

Q 9. Where is India’s most prized tea grown?
(a) Jorhat
(b) Darjeeling
(c) Nilgiri
(d) Munnar

Q 10. From which among the following rulers has the Government of India borrowed and adopted its symbols?
(a) Ashoka
(b) Krishnadevaraya
(c) Pulakesin
(d) Kanishka

Solution : 1. (c) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (c) 6. (a) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (a)

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *