SSC CGL General Awareness Questions Quiz 1 : For SSC CGL, CHSL, CPO, MTS and Other Competitive Exams

SSC CGL General Awareness Quiz 1

Want to Practice For General Awareness Questions ?? if yes, then you are at right place. As you know the best way to prepare for competitive exams is by regular practice with full dedication. From our Quiz questions set you can understand the latest pattern of  government exams. Our practice sets are fully based on latest pattern of Staff selection commission (SSC) exams.

These practice sets/mock tests/questions set are mixture of various subjects like Geography, History, Indian Polity, Economics, General Science (Biology, Physics, Chemistry), Science and Technology, Art and Culture, Sports and Environment.

Our Practice tests/Quizzes Useful for All Staff selection commission (SSC) exams : SSC CGL, CHSL (10+2), CPI (SI), MTS, Delhi Police, Constable exam etc.

Q 1. Penicillin is extracted from
(a) yeast
(b) algae
(c) fungus
(d) lichen

Q 2. A substance that stimulates the production of antibodies when Introduced into a living organism is known as
(a) carcinogen
(b) androgen
(c) antigen
(d) estrogen

Q 3.Where is Raisin Hills?
(a) Where Rashtrapati Bhavan is situated
(b) The Hill feature in Srinagar otherwise known as Shankarachaiya Hill
(c) The place where the Dogra rulers of J & K built their fort in Jammu.
(d) The rock feature at Kanyakumari where Swami Vivekanandas statue was erect

Q 4. Which of the following does not have an influence over the climate in India ?
(a) Monsoons
(b) Ocean currents
(c) Nearness to equator
(d) Presence of Indian ocean

Q 5. The earliest city discovered in India was
(a) Harappa
(b) Punjab
(c) Mohenjo Daro
(d) Sindh

Q 6. Which among the following policy of Life Insurance Company is related to regular old age pension?
(a) Jivan Kishore
(b) Jivan Chhaya
(c) Jivan Sanchay
(d) None of these

Q 7. For which Diode is used ?
(a) modulation
(b) oscillation
(c) amplification
(d) purification

Q 8. A device used for converting A.C. into D.C. is called
(a) transformer
(b) rectifier
(c) induction coil
(d) dynamo

Q 9. Beryllium Sulphate is less soluble in water due to ?
(a) High inflammable energy
(b) Low Energy of dissociation
(c) Low inflammable energy
(d) ionic band

Q 10. A polymeric substance used to make parachute is
(a) Rayon
(b) Viscose
(c) Cotton
(d)Terylene

Solution : 1. (c) 2. (c) 3. (a) 4. (b) 5. (a) 6. (d)  7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (b)

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *